Prosty sufflet czekoladowy

Prosty sufflet czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3
  • mleko

    100 ml
  • cukier drobny

    2 łyżki
  • masło

  • cukier puder

  • czekolada

    100 ciemna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Dno oraz boki foremek smarujemy masłem,posypujemy cukrem pudrem.
Czekolade wkładamy do rondelka,wlewamy mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady,dobrze mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ubijamy z jedną łyżką cukru do białosci.Białka ubijamy z drugą łyżką cukru,tak by powstała sztywna piana.Delikatnie,mieszajac łyżką,łączymy białka z żółtkami.
Potem dodajemy rozpuszczona czekoladę,również bardzo delikatnie mieszamy.Gotową masę jajeczno -czekoladową wlewamy do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika,pieczemy przez 20 minut(nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia!!!)Sufflet bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,chyba nawet bardziej mi smakował na zimno...
Z podanych składnikow wyszly 4 sufflety.Moje foremki sa standardowej wielkosci.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 09.02.2013 12:19
bardzo smaczny
Aneta27 02.02.2013 22:23
Polecam,bo jest bardzo dobry:)
tessinka 02.02.2013 21:30
czekoladowo ...mniam
kala9287 02.02.2013 19:51
musi być pycha
Kasia35 02.02.2013 19:18
zapisuję do wypróbowania
mufinka79 02.02.2013 19:16
Pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat