Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty sufflet czekoladowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3
mleko 100 ml
cukier drobny 2 łyżki
masło
cukier puder
czekolada 100 ciemna

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty sufflet czekoladowy

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Dno oraz boki foremek smarujemy masłem,posypujemy cukrem pudrem.
Czekolade wkładamy do rondelka,wlewamy mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady,dobrze mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka ubijamy z jedną łyżką cukru do białosci.Białka ubijamy z drugą łyżką cukru,tak by powstała sztywna piana.Delikatnie,mieszajac łyżką,łączymy białka z żółtkami.
Potem dodajemy rozpuszczona czekoladę,również bardzo delikatnie mieszamy.Gotową masę jajeczno -czekoladową wlewamy do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika,pieczemy przez 20 minut(nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia!!!)Sufflet bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,chyba nawet bardziej mi smakował na zimno...
Z podanych składnikow wyszly 4 sufflety.Moje foremki sa standardowej wielkosci.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.02.2013 12:19
bardzo smaczny
Aneta27 02.02.2013 22:23
Polecam,bo jest bardzo dobry:)
tessinka 02.02.2013 21:30
czekoladowo ...mniam
kala9287 02.02.2013 19:51
musi być pycha
Kasia35 02.02.2013 19:18
zapisuję do wypróbowania
mufinka79 02.02.2013 19:16
Pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak