Prosty mazurek

Prosty mazurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • margaryna

    200 g
  • cukier

    100 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • sól

    szczypta
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • masa krówkowa

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę,dodać cukier oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę posiekać nożem.Dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kule owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy, piec ok 30-40 minut na 200 C na złocisty kolor.Na wystudzone ciasto wyłożyć masę krówkową o dowolnym smaku i dowolnie udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 09.11.2013 19:09
jest prześliczny!
Alex_M 16.09.2013 10:59
rewelacja :)
caralajna 18.04.2013 07:23
bardzo ładny mazurek
ONY_za_kare 28.03.2013 13:19
śliczny i pyszny!
mysza75 28.03.2013 10:59
Jak ładnie udekorowany :-)
reniatka 26.03.2013 16:47
prosty i świetny
Piotr-21 26.03.2013 13:30
bardzo smaczny
gusia1000 26.03.2013 13:09
Ładnie go ozdobiłaś.
joanna__s 26.03.2013 13:00
Jeszcze nigdy nie piekłam mazurka, choć to taki prosty przepis, a ile z niego radości. Czas wypróbować wg tego przepisu.
Laila2786 26.03.2013 12:33
wygląda cudnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat