Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 530 g
drożdże świeże 30 g
mleko 1 szklanka
maślanka 500 g
jajko 1 szt
masło 50 g
cukier 30 g

Dodatki

olej do smażenia
konfitura malinowa

Przepis i sposób przygotowania na: Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z cukrem.
Krok 1 - Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy foto
2
Mleko zagrzać z masłem. Zdjąć z ognia, gdy masło zupełnie się rozpuści.
Krok 2 - Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy foto
3
Dodać jajo i maślankę, wymieszać.
Krok 3 - Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy foto
4
Do drożdży wsypać mąkę i płyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy foto
5
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Krok 5 - Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy foto
6
Podawać np. z konfiturą malinową...
SMACZNEGO!
Krok 6 - Proste i smaczne, czyli drożdżowe racuchy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.04.2017 11:17
Chyba muszę zrobić, bo mi smaka zrobiłaś ;)
Krystyna32 20.04.2017 07:37
bardzo smaczne
Lis 19.04.2017 20:00
robię podobne - zawsze smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak