Przepis i sposób przygotowania na: Prosta surówka z czerwonej kapusty
W tym przepisie znajdziecie tajniki przygotowania najlepszej surówki z czerwonej kapusty. Smakuje jak ta z restauracji! Nie trzeba wielu składników, a samą surówkę przygotujecie w kilka chwil. Pamiętajcie jednak, aby dać się jej przegryźć. Wtedy surówka z czerwonej kapusty najbardziej przypomina tę podawaną w restauracji.
1. Kapustę obieramy z wierzchnich, brzydkich liści.
2. Drobno szatkujemy, posypujemy delikatnie solą i ugniatamy dłonią aż puści sok i zmięknie, odstawiamy na kilka minut.
3. Jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą.
4. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
5. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!