Prosta surówka z czerwonej kapusty

Prosta surówka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    1 szt.
  • cebula

    1/2 szt.
  • sól

    do smaku
  • cytryna

    1/2 szt.
  • olej rzepakowy

    2-3 łyżki
  • cukier

    szczypta
  • kapusta czerwona

    1/2 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Prosta surówka z czerwonej kapusty

Kapustę obieramy z wierzchnich, brzydkich liści.
Drobno szatkujemy, posypujemy delikatnie solą i ugniatamy dłonią aż puści sok i zmięknie, odstawiamy na kilka minut.
Jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kapustą.
Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Pawlus14 11.03.2015 21:48
Surówka bardzo smaczna, polecam, warto
Mniam 19.01.2014 19:28
Lubię surówki z czerwonej kapusty.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat