Profiterole z sosem czekoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 szkl
  • masło

    4 dag
  • mąka

    8 dag
  • jaja

    2 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy

  • mała szczypta soli

  • mleko

    400 ml
  • masło

    10 dag
  • miąższ z laski wanilii

  • kremówka

    1/2 szkl
  • mleko

    1/4 szkl
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • czekolada deserowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mleko zagotuj z masłem, cukrem i solą. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż ciasto zrobi się lśniące, a ścianki garnka pokryją się białym nalotem. przestudź. miksując, dodaj jajka, proszek do pieczenia i skórkę, 2 łyżeczkami uformuj 25 małych kulek. Piecz 5minut(200st), a potem 25min(180st.). Ostudź.
2. Na krem.Ugotuj na mleku budyń, ostudź. Ucierając masło, dodaj budyń i miąższ z wanilii. Ptysie napełnij kremem. Składniki sosu przełóż do rondelka i podgrzej. Ptysie ułóż w pucharkach i polej ciepłym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 05.11.2011 08:31
SUPER

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat