Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażucha

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cebula 2 szt
słonina 100 g
boczek wędzony 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Prażucha

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy).
Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut, ubijamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za sucha (zależne to jest od rodzaju ziemniaków), wtedy dolewamy wodę z gotowania (odrobinę)

Posiekaną cebulę podsmażamy razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i słoniną.

Prażuchę nakładamy łyżką na talerze, tworząc kluski (najlepiej robić to dwiema łyżkami) i polewamy omastą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 11.09.2016 21:26
Świetne danie na obiad
Marta1986 11.09.2016 20:41
bardzo smaczne mniam
Renata9 11.09.2016 20:13
Uwielbiam takie obiadki, a do tego jeszcze maślanka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak