Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawie sushi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ocet ryżowy 500 ml
ryż 300 g
cukier 1 łyżeczk
sól 1 łyżeczka
wasabi 1 łyżeczka
majonez 2 łyżki
Cebulka złota marynowana Smak 5 łyżek

Porada

Do sushi nie używamy zwykłego ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Prawie sushi

Ryż sushi przelać zimną wodą. Czynność powtórzyć dwa razy. Następnie zalać świeżą wodą ok 1 cm ponad ryż i gotować 20 minut pod przykryciem. W garnuszku podgrzać ocet ryżowy, dodać cukier i sól, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony ryż polać przygotowaną zalewą. Delikatnie wymieszać. Ryż przełożyć do foremki - ja użyłam formy kwadratowej do pieczenia. Ryżu powinno być tak na ok 1 cm grubości. Wstawić do lodówki na godzinkę. W tym czasie wymieszać majonez z pastą wasabi. Ryż wyciągnąć z lodówki i ostrożnie przełożyć na deskę. Pokroić nożem w prostokąty. Polać majonezem i posypać prażoną cebulka. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 23.08.2014 01:52
ciekawe danie ;)
pawlito 15.07.2014 15:24
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak