Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym. W takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • prawdziwki

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    400 gramów
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane prawdziwki, oprószyłem mąką, smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę. Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat