Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym. W takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki.

Składniki:

Składniki:

prawdziwki 500 gramów
cebula 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 18% 400 gramów
mleko 3,2% 1 szklanka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane prawdziwki, oprószyłem mąką, smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę. Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak