Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

prawdziwki marynowane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

prawdziwki 1 kg
cebule 3
sól 2 łyżki
nasiona kopru 1 łyżka
ocet 10 % 50 ml
woda 50 ml
cukier 1 łyżka
sól 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: prawdziwki marynowane

Grzyby umyj. Do wyparzonych słoików wsyp nasiona kopru.
Prawdziwki oczyść i obetnij końcówki nóżek. Wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Wsyp 3 łyżki soli i doprowadź do wrzenia.Gotuj tak grzyby przez ok. 10 min. Po tym odcedź je na sitku i przelej zimną wodą. Cebulę obrałam i pokrój w plastry grubości. Pokrojoną cebulę przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.
ZALEWA:
Olej, ocet, wodę, cukier i sól mieszamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia i mocno gotujemy. Dorzucamy prawdziwki, cebulę i gotuj jeszcze przez ok. 2 min. Gorące grzyby poprzekładaj do przygotowanych słoików, zalej gorącą zalewą i szczelnie zamknij.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak