Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Praliny daktylowo-kokosowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

daktyle 100 g (suszone)
mleko kokosowe 200 ml
kakao 1 łyżka (naturalne)
mąka kokosowa 6 - 7 łyżek
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
alkohol 1 łyżka
wiórki kokosowe 200 g

Porada

Z podanych składników otrzymamy około 20 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Praliny daktylowo-kokosowe

1. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na około 20 minut w podgrzanym mleczku kokosowym.

2. Daktyle wraz z mleczkiem włożyć do blendera, dodać kakao i rozmiksować.
Następnie dodać ekstrakt, alkohol i wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni, wszystko wymieszać do połączenia się składników i powstania jednolita masy.

3. Z masy robić małe kulki takie, aby można je było zjeść na 1 góra 2 kęsy i obtaczać w mące kokosowej. Podczas formowania dłonie można zwilżać olejem kokosowym.
Po wykonaniu praliny włożyć na około godzinę do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Osoby nieliczące kalorii, zamiast mąki mogą kulki zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie (do daktyli czekolada bardzo pasuje).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.01.2017 11:23
bardzo pyszne kuleczki :-)
Krystyna32 28.01.2017 09:00
pyszności :)
IKrakowianka 27.01.2017 21:07
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak