Przepis i sposób przygotowania na: Pożywna zupa z soczewicy
Sycąca, pożywna i rozgrzewająca zupa z soczewicy z bogatą porcją mięsnych dodatków: kiełbasą, boczkiem wędzonym i słoniną.
Boczek, kiełbasę oraz słoninę kroimy w kostkę.
Słoninę wytapiamy na suchej patelni, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kilka minut, wrzucamy posiekaną cebule, którą lekko szklimy. Pod koniec wkładamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak by puścił aromat.
Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać.
Ziemniaki kroimy w kostkę, razem z majerankiem dodajemy do zupy i gotujemy przez 15-20 minut.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.