Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pożywna zupa z soczewicy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jesień to dobry czas na rozgrzewające i pożywne dania. Zupa z soczewicy swoją konsystencją, aromatem i smakiem, przypomina grochówkę. Różnica polega na tym, że w tym przypadku soczewicę łatwiej i szybciej przygotujemy, niż groch. Do godziny spokojnie się zmieścicie.

Składniki:

Składniki:

soczewica czerwona 200 gramów
boczek wędzony 200 gramów
słonina wędzona 200 gramów
kiełbasa śląska 300 gramów
ziemniak 3 sztuki
bulion warzywny 1.5 litra
włoszczyzna suszona 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pożywna zupa z soczewicy

Sycąca, pożywna i rozgrzewająca zupa z soczewicy z bogatą porcją mięsnych dodatków: kiełbasą, boczkiem wędzonym i słoniną. 

Boczek, kiełbasę oraz słoninę kroimy w kostkę.

Słoninę wytapiamy na suchej patelni, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kilka minut, wrzucamy posiekaną cebule, którą lekko szklimy. Pod koniec wkładamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak by puścił aromat.

Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać.

Ziemniaki kroimy w kostkę, razem z majerankiem dodajemy do zupy i gotujemy przez 15-20 minut.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak