Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poziomkowe tiramisu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MASA

żółtko jajek 6
serek mascarpone 500 g
rum 1 kieliszek
cukier 1/4 szkl
sok z cytryny

kisiel poziomkowy

poziomki 1 szkl
cukier trzcinowy 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda zimna 2 łyżki

ponadto

biszkopty podłużne 2 op
rum 1 kieliszek
zaparzona mocna kawa 2 szkl
cukier trzcinowy 5 łyżek
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Poziomkowe tiramisu

1. Poziomki zasypujemy cukrem i czekamy, aż puszczą sok, a następnie przekładamy je do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy do momentu uzyskania gęstego kisielu. W razie potrzeby można dolać wody. Studzimy do temp. pokojowej.

2. Żółtka razem z cukrem ubijamy. Gdy będą już puszyste, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mascarpone. Na koniec wlewamy rum i sok cytrynowy. Masa musi być gładka i kremowa, bez wyczuwalnych grudek.

3. Kawę espresso mieszamy z cukrem i rumem, a następnie moczymy w niej biszkopty. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę biszkoptów, połowę kisielu poziomkowego i połowę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz.

4. Tiramisu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

5. Deser tiramisu można mrozić.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 27.07.2015 19:08
Fajna wersja tiramisu
cukiereczek 27.07.2015 17:05
domowe ciasto, takie jak lubię
wyattearp 27.07.2015 16:52
musi być pyszne
Janina 27.07.2015 16:21
Wspaniałe;)
Agnieszka-87-25 27.07.2015 16:14
wysmienite
Renata9 27.07.2015 15:11
Bardzo smaczny deserek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak