Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

poziomkowe ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie
żółtko jajek 3 sztuki
białko
cukier 3 łyżki
mleko 1 szklanka
poziomki 50 dkg
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: poziomkowe ciasto

odmrożone i rozwałkowane ciasto francuskie wstawiam do prostokątnej blaszki, smaruję białkiem i piekę na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. W tym czasie robię krem : żółtko ubijam z cukrem, wsypuję mąkę i ciepłe mleko. Całość podgrzewam ,aż do uzyskania gęstego kremu. Krem wykładam na ciasto, na to kładę poziomki i blaszkę wstawiam jeszcze na kilka minut do piekarnika, aby krem się zrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andżelika1 14.08.2012 17:29
pyszne
caralajna 10.08.2012 17:09
u mnie poziomki owocują do jesieni
SmacznaPyza 09.08.2012 22:09
raczej za nami i to dawno.... nie podajesz wielkości blaszki, w przygotowaniu piszesz o jednym żółtku a w składnikach o trzech..., dziwne
sznycel 09.08.2012 22:03
sezon na poziomki chyba przed nami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak