Potrawka z pieczonego kurczaka z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jest kilka potraw, do których często wracamy. Taka potrawka od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak pieczony

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler marynowany

    0.5 słoika
  • groszek mrożony

    1 szklanka
  • kalafior

    0.33 sztuki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • rosół drobiowy

    500 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sok pomidorowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oddzielamy od kości.
Cebulę siekamy.
Czosnek rozgniatamy.
Marchew kroimy w zapałkę.
Seler osączamy z zalewy.
Kalafior dzielimy na różyczki.

Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy mięso, warzywa (razem z groszkiem), chwilę smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę.

Dusimy bez przykrycia przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:10
Potrawka wygląda mega apetycznie i na pewno tak smakuje.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat