Potrawka z parówek na piwie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parówki

    1/2 kg
  • jabłka

    2
  • piwo

    250 ml
  • bulion

    1/2 szkl
  • cebula

    2
  • pieprz

  • chili

  • majeranek

    2 łyżeczki
  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Parówki kroimy w plasterki np 1 cm i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu szklimy poszatkowaną lub pokrojoną w ósemki cebulkę. Gdy cebula już lekko zmięknie dodajemy parówki oraz jabłka (pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ósemki lub większą kostkę). Jabłka pozostawiamy w skórce. Wszystko podsmażamy kilka minut, lekko mieszając. Następnie dolewamy bulion oraz piwo. Doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy wszystko pod przykryciem ok 15 minut. Jeśli po tym czasie na patelni jest wciąż dużo soku, odkrywamy pokrywkę i trzymamy potrawę na ogniu tak długo aż sos nieco zgęstnieje. Podajemy na ciepło z pieczywem, ryżem. Można posypać natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 27.09.2013 13:41
interesujący przepis
Aida 27.09.2013 13:04
i jabłka i piwa ;)
babajaga1969 27.09.2013 13:01
z dodatkiem jabłka musi być pyszne
Aida 27.09.2013 12:37
z cyklu: zostały parówki i co z nimi zrobić? ;)
Pyszota 27.09.2013 12:28
Ciekawy przepis
jasiek 27.09.2013 11:31
proste a inne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat