Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Klasyka: drób z dodatkiem pieczarek i rozmarynu. idealna propozycja na obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • podudzia z kurczaka

    2 sztuki
  • pieczarki

    250 gramów
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • wywar drobiowy

    2 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przepisu użyto ugotowanych podudzi z kurczaka.

Pieczarki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy.

Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy.

My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat