Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klasyka: drób z dodatkiem pieczarek i rozmarynu. idealna propozycja na obiad.

Składniki:

Składniki:

podudzia z kurczaka 2 sztuki
pieczarki 250 gramów
rozmaryn świeży 1 gałązka
wywar drobiowy 2 szklanki
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18% 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

Do przepisu użyto ugotowanych podudzi z kurczaka.

Pieczarki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy.

Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy.

My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak