Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z kurczakiem i grzybami shimeji

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przepis zero waste czyli pyszna i pożywna potrawka z kurczakiem, kaszą gryczaną, warzywami oraz grzybami shimeji. Znacie te grzybki? Jeśli nie, to koniecznie musicie ich spróbować. Shimeji są bogate w kwas glutaminowy, który wpływa na pobudzenie receptorów smakowych umami :)

Składniki:

SKŁADNIKI

kasza gryczana 100 gramów
grzyby shimeji 150 gramów
piersi z kurczaka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
groszek cukrowy 150 gramów
świeża natka pietruszki posiekana 2 łyżki
masło 2 łyżki
masło klarowane 1 łyżka

PRZYPRAWY

sos sojowy 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1.5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.3 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 0.5 łyżeczki

Porada

Do potrawki możemy dodać także odrobinę koncentratu pomidorowego wymieszanego z bulionem i serwować danie w lekkim sosie. Uwielbiam taki recykling w kuchni :) A Wy tworzycie dania zero waste?

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczakiem i grzybami shimeji

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą i pieprzem oraz dodajemy po 0,5 łyżeczki tymianku, majeranku, suszonego czosnku oraz papryki. Kurczaka odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Smażymy go na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerzyk.

KROK 2. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (powinna być ugotowana al dente).

KROK 3. Grzybki shimeji pozbawiamy niejadalnej nasady, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni szklimy na maśle pokrojoną cebulkę, dodajemy do niej grzybki shimeji i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, groszek cukrowy (pozbawiony stwardniałych końców strąka), dodajemy tymianek oraz majeranek i smażymy wszystko jeszcze około 7 minut.

KROK 4. Do grzybków i warzyw dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, usmażone kawałki kurczaka i doprawiamy wszystko solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gotową potrawkę przekładamy na talerze i posypujemy świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak