Potrawka z kurczaka z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1/2 kostki
  • żółtko jaja

    1
  • mąka

    3 łyżki
  • włoszczyzna

    250 g
  • rodzynki

    1 łyżka
  • cytrynka

    1
  • cukier

    4 łyżki
  • pałki z kurczaka

    1/2 kg
  • śmietana kremówka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kurczaka i warzyw ugotować rosół. Mięso wyjąć z rosołu i podzielić na małe kawałki. Masło roztopić w garnku, dodać 3 łyżki mąki i zrobić zasmażkę. Powstałą zasmażkę zalać ciepłym(nie gorącym!) ugotowanym wcześniej rosołem mieszając cały czas energicznie aby nie powstały grudki. Zagotować, a następnie zmniejszyć płomień. Trzymając garnek na małym ogniu dodać cukier, a z cytryny wycisnąć soki i także dodać. Wszystko razem wymieszać. Rodzynki przepłukać wodą i dodać do potrawki. Żółtko rozmieszać z kremówką i wmieszać w potrawkę. Potrawkę podawać z ugotowanym ryżem i gotowaną marchewką, a sos posypać mięsem z kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 07.06.2013 21:16
pomyslowe polaczenie
Emiliozo 20.05.2013 22:49
bulionu wlej nie za dużo, tak aby potrawka była gęściejsza. A nawet jak Ci się wleje więcej to nic złego się nie stało. Będziesz musiał odparować więcej sosu
Anonimowy 08.05.2013 21:13
a ile tego bulionu wlać do zasmażki?
artur7 15.04.2013 20:38
musze wyprobowac
Katarzyna/kate1980 07.04.2013 20:23
bardzo fajny przepis
Pyszota 13.02.2013 08:26
pyszna
gosia1988 13.02.2013 08:24
rodzynków jeszcze nigdy nie dodawałam do potrawki; muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat