Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka prosciutto
5 plastrów -
kasza jaglana
1 szkl -
cukinia
1 szt -
cebula
1 szt -
szpinak
4 garście -
sól
1 szczypta -
Kminek mielony Prymat
do smaku -
Gorczyca biała cała Prymat
1 szczypta / mielona -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
wino czerwone wytrawne
100 ml -
ketchup pikantny
200 ml
Sposób przygotowania
Cukinię i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , wrzucamy do szynki , podsmażamy ok 5 min , po czym wrzucamy kaszę i wszytskie wymienione przyprawy , wszytsko smażymy , nie dolewając wody . Gdy już całkiem wyparuje nam sok dodajemy ketchup i energicznie mieszając nadal podsmażamy .Teraz wlewamy 100 ml wina czerwonego i przykrywamy pokrywką , na minimalnym ogniu czekamy aż wchłonie się cały płyn .Gdy kasza będzie już dobra danie nakładamy , a do naczynia pustego po naszym gotowaniu , wrzucamy szpinak i blanszujemy 1 min , nie doprawiamy , bo aromatów jest wystarczająco na dnie garnka . Podajemy i smacznego :)
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się