Potrawka z kaszy , szynki prosciutto w pomidorowej osłonie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka prosciutto

    5 plastrów
  • kasza jaglana

    1 szkl
  • cukinia

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • szpinak

    4 garście
  • sól

    1 szczypta
  • Kminek mielony Prymat

    do smaku
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 szczypta / mielona
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • ketchup pikantny

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia z nieprzywierającą powłoką ,wrzucamy porwaną na kawałki szynkę ,po chwili uzyskamy odrobinę tłuszczu .
Cukinię i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , wrzucamy do szynki , podsmażamy ok 5 min , po czym wrzucamy kaszę i wszytskie wymienione przyprawy , wszytsko smażymy , nie dolewając wody . Gdy już całkiem wyparuje nam sok dodajemy ketchup i energicznie mieszając nadal podsmażamy .Teraz wlewamy 100 ml wina czerwonego i przykrywamy pokrywką , na minimalnym ogniu czekamy aż wchłonie się cały płyn .Gdy kasza będzie już dobra danie nakładamy , a do naczynia pustego po naszym gotowaniu , wrzucamy szpinak i blanszujemy 1 min , nie doprawiamy , bo aromatów jest wystarczająco na dnie garnka . Podajemy i smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
fotoviderek 15.10.2013 07:33
Ślicznie podane danie :)
Anna133 14.10.2013 10:24
smaczne i szybkie do zrobienia
Adamorek 13.10.2013 09:24
doskonała potrawka
Anna133 13.10.2013 08:19
wyraziste i aromatyczne proste danie
iwi 13.10.2013 08:12
Smaczna potrawka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat