Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 średnia szt.
  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • kiełbasa chuda

    2 pętka
  • marchew

    1 szt.
  • przecier pomidorowy

    1.5 łyżki
  • ketchup łagodny

    1 łyżka
  • cukier

    1 płaska łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 kulki
  • sok z cytryny

    kilka kropel
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koperek

    2-3 łyżki
  • przyprawa uniwersalna

    3/4 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 duża szczypta
  • oliwa

    1 + 1 łyżeczka
  • woda

    1.5 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik foto
Kapustę szatkujemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 2 - Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik foto
Filety myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną oraz pieprzem świeżo mielonym. Podsmażamy na oliwie. (1 łyżeczka) pod przykryciem.
Krok 3 - Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik foto
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz do smaku.
Krok 4 - Potrawka z kapusty czyli lekki bigosik foto
Do bigosu dodajemy kurczaka oraz usmażoną na oliwie ( 1 łyżeczka) kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawę do bigosu, sok z cytryny oraz przecier i ketchup. Doprawiamy do smaku dodając cukier, koper, czosnek. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 09.05.2015 21:36
uwielbiam letni bigosik ;)
inka2012 09.05.2015 13:44
pychota! :)
Konczi 08.05.2015 20:35
uwielbiam bigos, pycha
norweska20 08.05.2015 16:34
apetycznie i smacznie :)
wwwiolka 08.05.2015 15:27
Bardzo fajny przepis.
Kuchenka 08.05.2015 15:26
bardzo apetycznie wygląda
gosia561 08.05.2015 15:14
ekstra danie
Ania321 08.05.2015 15:14
wygląda bardzo smacznie :)
MałaMi89 08.05.2015 15:01
Ooo uwielbiam takie dania :) często u mnie jest bigosik :)
iziona 08.05.2015 14:53
Uwielbiam kapustę pod każdą postacią

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat