Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z fasolki szparagowej z kiełbasą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaczne, pożywne i nieskomplikowane danie, którym chciałabym się z Wami podzielić. Jest to potrawka z fasolki szparagowej, którą bardzo lubię, a dodatek kiełbasy wzbogacił smak dania.

Składniki:

Potrzebne składniki:

żółta fasolka szparagowa 400 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
kiełbasa śląska 350 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 ząbek
pomidory 4 sztuki
bulion warzywny 50 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
śmietana 30% 100 mililitrów
olej rzepakowy 4 łyżki

Dodatkowo:

ryż 100 gramów

Porada

Sól dodajemy do smaku. Paprykę możemy dodać w innym kolorze: żółta albo zielona.

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z fasolki szparagowej z kiełbasą

Fasolkę pozbawiamy włókien, myjemy i kroimy na kawałki.
Następnie wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3-4 minut. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Pomidory wkładamy na chwilkę do gorącej wody ściągamy skórki i kroimy w kostkę.

Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na oleju.

Do zeszklonej cebuli dodajemy fasolkę, pokrojoną paprykę i podsmażamy chwilę mieszając co jakiś czas.

Dodajemy pomidory i doprawiamy solą.

Dodajemy bulion i dusimy około 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną kiełbasę, mieszamy i dusimy następne 15 -20 minut.

Całość zalewamy śmietaną, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem albo z pieczywem tak, jak lubi mój mąż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:30
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak