Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z cukinii a'la bigos

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej rzepakowy 2 lyzki
cebula 5 szt
czosnek 6 ząbków
papryka czerwona 2 szt
papryka zielona 1 szt
cukinia 1,3 kg
pomidor 3 szt
koncentrat 150 g
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 0,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z cukinii a'la bigos

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach (wszystkie warzywa tarłam w robocie, dziurki są większe niż na tradycyjnych tarkach), wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.
Krok 1 - Potrawka z cukinii a'la bigos foto
2

Następnie w robocie zetrzeć oczyszczoną paprykę. Wrzucić do cebuli, przesmażyć.
Krok 2 - Potrawka z cukinii a'la bigos foto
3
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do garnka. Smażyć chwilę razem. Pomidory obrać ze skórki, pokroić niedbale w kawałki i wrzucić do garnka, zmniejszyć ogień i dusić aby sok odparował.
Krok 3 - Potrawka z cukinii a'la bigos foto
4

Cukinię (1,3kg to waga cukinii po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, użyłam żółtej i zielonej cukinii) zetrzeć w robocie, posolić i wymieszać. Odstawić na chwilę.
Krok 4 - Potrawka z cukinii a'la bigos foto
5

Do garnka dodać odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, dusić 5 minut.
Krok 5 - Potrawka z cukinii a'la bigos foto
6
Następnie dodać koncentrat, doprawić solą, pieprzem, paprykami i majerankiem, gotować jeszcze 10 minut.
Krok 6 - Potrawka z cukinii a'la bigos foto
7

Gorącą potrawę nałożyć do miseczek i podawać z chlebem lub nałożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
Krok 7 - Potrawka z cukinii a'la bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 14.09.2014 22:13
Bardzo się cieszę, że tak napisałaś, ale to chyba na wyrost, a Twoja potrawka bardzo apetyczna. Świetnie jest mieć takie słoiczki w zapasie.
Bernadeta1 14.09.2014 20:42
super przepis i smaczny zapasik do słoików
noninka77 14.09.2014 15:58
Coś dla mnie :)
Ania84 14.09.2014 15:20
smaczne :)
Alex_M 14.09.2014 14:32
Ten przepis powstał na bazie przepisu Anemon - dziękuję za kolejną smaczną inspirację :*
Konczi 14.09.2014 13:52
Świetny przepis, dla mnie połączenie smaków idealne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak