Potrawka z białej kiełbasy z pieczarkami i chrzanem

Potrawka z białej kiełbasy z pieczarkami i chrzanem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Nie ma świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. A czy można ją podać inaczej niż zazwyczaj? Oczywiście, że tak!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek parzony

    200 gramów
  • pieczarki

    500 gramów
  • kiełbasa biała

    400 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • por (białe części)

    2 sztuki
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • Zasmażka:

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • śmietana kremowa 30%

    200 mililitrów
  • rosół z kury Kucharek

    1 szklanka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym rondlu smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy sparzoną i pokrojoną w grube plastry białą kiełbasę oraz pokrojone: cebule, czosnek, pora i oczyszczone pieczarki.

Po kilku minutach wlewamy rosół i dusimy około pięciu minut.

Następnie wlewamy śmietanę i dusimy do momentu odparowania wody i zgęstnienia sosu.

Tak przygotowaną potrawkę przed podaniem doprawiamy przyprawą do potraw i chrzanem - dokładnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki.    

Kucharek_pl
Jeśli potrawka będzie za rzadka, dodajemy zasmażkę i zagotowujemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat