Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
boczek parzony
200 gramów -
pieczarki
500 gramów -
kiełbasa biała
400 gramów -
cebula
2 sztuki -
por (białe części)
2 sztuki -
czosnek ząbki
3 sztuki -
masło klarowane
2 łyżki -
Zasmażka:
1 łyżka -
chrzan tarty
2 łyżki -
natka pietruszki
1 pęczek -
śmietana kremowa 30%
200 mililitrów -
rosół z kury Kucharek
1 szklanka -
przyprawa uniwersalna Kucharek
do smaku
Sposób przygotowania
W dużym rondlu smażymy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy sparzoną i pokrojoną w grube plastry białą kiełbasę oraz pokrojone: cebule, czosnek, pora i oczyszczone pieczarki.
Po kilku minutach wlewamy rosół i dusimy około pięciu minut.
Następnie wlewamy śmietanę i dusimy do momentu odparowania wody i zgęstnienia sosu.
Tak przygotowaną potrawkę przed podaniem doprawiamy przyprawą do potraw i chrzanem - dokładnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki.
Jeśli potrawka będzie za rzadka, dodajemy zasmażkę i zagotowujemy.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się