Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka paprykowa z kluskami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 szt
sól do smaku
potrawka
papryka żółta 1 strąk
papryka czerwona 1 strąk
papryka zielona 1 strąk
cebula czerwona 2 szt
marchew 1 szt duża
pomidory 3 szt
pieczarki 3 szt
cukinia 0,5 szt
masło 3 łyżki
bulion warzywny 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka paprykowa z kluskami

Kluski: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy jajka i wyrabiamy. Dodajemy powoli, małymi porcjami tyle wody mineralnej aby uzyskać elastyczne ciasto.Z ciasta formujemy wałek i odrywamy z niego /lub odkrawamy/ niewielkie kawałki, wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 15 min. /powinny być al dente/. Przygotowujemy gulasz:warzywa oczyszczamy. W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy ją. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pokrojone w paseczki pieczarki i oczyszczone z gniazd nasiennych i nasion oraz pokrojone w kostkę lub paseczki papryki. Wszystkie warzywa dusimy do czasu aż będą półmiękkie od czasu do czasu mieszając. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w półplasterki cukinię. Następnie podlewamy bulionem, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy jeszcze chwilę tak by pomidory lekko się rozpadły a cukinia zmiękła. Potrawkę podajemy z odsączonymi kluskami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.12.2013 13:44
oo to z pewnością by mi posmakowało :)
IwonaDD 28.04.2013 09:19
pyszne i kropka :)
as28 28.04.2013 08:55
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak