Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowy tort z glazurą

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lekki, nie za słodki z mała ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

mąka pszenna lub tortowa 2 łyżki
cukier trzcinowy 3 łyżki
jajko 2 sztuki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Spód z ciastek:

masło 82% 50 gramów
ciastka 160 gramów

Galaretka z czarnej porzeczki:

czarna porzeczka 1 szklanka
galaretka z czarnej porzeczki 0.5 sztuki
jogurt grecki 2 łyżki

Mus z czerwonej porzeczki:

czerwona porzeczka 70 dag
śmietana 30% 500 mililitrów
jogurt grecki 400 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
cukier trzcinowy 4 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Glazura porzeczkowa:

galaretka porzeczkowa 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowy tort z glazurą

Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki, kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 160 stopni góra-dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy.

Spód z ciastek: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód. Odstawiam na godzinę do lodówki.

Galaretka z czarnej porzeczki: Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sito. Do musu dodaję galaretkę porzeczkową i studzę. Do zimnej dodaję jogurt i mieszam ale nie dokładnie, tak żeby zostały smugi. Dno garnka o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam do niego galaretkę.

Masa z czerwonej porzeczki: Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sitko. Do gorącego musu dodaję cukier. Połowę musu odlewam do glazury. Żelatynę namoczyłam w kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić. Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem. Delikatnie mieszam.

Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki.

Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam. Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam. Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak