Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na biszkopt:
-
mąka pszenna lub tortowa
2 łyżki -
cukier trzcinowy
3 łyżki -
jajko
2 sztuki -
kakao
1 łyżka -
proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki -
mąka ziemniaczana
1 łyżka
Spód z ciastek:
-
masło 82%
50 gramów -
ciastka
160 gramów
Galaretka z czarnej porzeczki:
-
czarna porzeczka
1 szklanka -
galaretka z czarnej porzeczki
0.5 sztuki -
jogurt grecki
2 łyżki
Mus z czerwonej porzeczki:
-
czerwona porzeczka
70 dag -
śmietana 30%
500 mililitrów -
jogurt grecki
400 mililitrów -
Żelatyna wieprzowa Prymat
8 łyżeczek -
cukier trzcinowy
4 łyżki -
cukier puder
2 łyżki
Glazura porzeczkowa:
-
galaretka porzeczkowa
1 szklanka -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki, kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 160 stopni góra-dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy.
Spód z ciastek: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód. Odstawiam na godzinę do lodówki.
Galaretka z czarnej porzeczki: Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sito. Do musu dodaję galaretkę porzeczkową i studzę. Do zimnej dodaję jogurt i mieszam ale nie dokładnie, tak żeby zostały smugi. Dno garnka o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam do niego galaretkę.
Masa z czerwonej porzeczki: Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sitko. Do gorącego musu dodaję cukier. Połowę musu odlewam do glazury. Żelatynę namoczyłam w kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić. Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem. Delikatnie mieszam.
Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki.
Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam. Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam. Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się