Porzeczkowy tort z glazurą

Porzeczkowy tort z glazurą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lekki, nie za słodki z mała ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na biszkopt:

  • mąka pszenna lub tortowa

    2 łyżki
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Spód z ciastek:

  • masło 82%

    50 gramów
  • ciastka

    160 gramów

Galaretka z czarnej porzeczki:

  • czarna porzeczka

    1 szklanka
  • galaretka z czarnej porzeczki

    0.5 sztuki
  • jogurt grecki

    2 łyżki

Mus z czerwonej porzeczki:

  • czerwona porzeczka

    70 dag
  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • jogurt grecki

    400 mililitrów
  • żelatyna

    8 łyżeczek
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki

Glazura porzeczkowa:

  • galaretka porzeczkowa

    1 szklanka
  • żelatyna

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki, kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo. Mieszam delikatnie od spodu łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temperatury 160 stopni góra-dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy.

Spód z ciastek: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód. Odstawiam na godzinę do lodówki.

Galaretka z czarnej porzeczki: Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sito. Do musu dodaję galaretkę porzeczkową i studzę. Do zimnej dodaję jogurt i mieszam ale nie dokładnie, tak żeby zostały smugi. Dno garnka o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam do niego galaretkę.

Masa z czerwonej porzeczki: Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sitko. Do gorącego musu dodaję cukier. Połowę musu odlewam do glazury. Żelatynę namoczyłam w kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić. Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem. Delikatnie mieszam.

Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki.

Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam. Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem. Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam. Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat