Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowy sernik

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD, kwadratowa tortownica

mąka 15 dag
cukier puder 5 dag
margaryna 8 dag
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 1 łyżka

SER

ser biały 1 kg 3x mielony
masło 150 gram
cukier puder 25 dag
jajko 7 sztuk
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 1 łyżka
olejek cytrynowy 1 sztuka
skórka z cytryny z jednej
proszek do pieczenia szczypta

PORZECZKOWA ŚMIETANKA

czerwona porzeczka 600 gram
śmietana 30% 250 ml
cukier puder do smaku
cukier kryształ 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 1/3 szklanki

DODATKOWO

porzeczki czerwone do dekoracji

Porada

Choć nie jest to sernik na zimno, rewelacyjnie smakuje w ciepłe, letnie dni:).

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowy sernik

Kroki postępowania

1
SPÓD:Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy kwadratowej.
Krok 1 - Porzeczkowy sernik foto
2
SER:Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy, dodając ser. Masę serową dokładnie miksujemy – około 10 minut. Pod koniec dajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i olejek cytrynowy.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Krok 2 - Porzeczkowy sernik foto
3
Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika zdejmujemy przyrumieniona skórkę (ale niekoniecznie) . Wierzch dekorujemy porzeczkową śmietanką oraz świeżymi owocami.
Krok 3 - Porzeczkowy sernik foto
4
ŚMIETANKA:Porzeczkę myjemy, osuszamy i przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu . Całość zagotowujemy by owoce zmiękły i puściły sok.
Gotową porzeczek przecieramy przez gęste sitko, by usunąć drobne pestki i skórki.
Krok 4 - Porzeczkowy sernik foto
5
W ten sposób uzyskałam 1 szklankę gęstego soku porzeczkowego, który pozostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy sok porzeczkowy. Całość miksujemy i słodzimy cukrem pudrem do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie wymieszaną śmietankę wylewamy na sernik. Na wierzch wykładamy dość gęsto świeże owoce porzeczki. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Gotowe kroimy na porcje i się częstujemy!
Krok 5 - Porzeczkowy sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 26.12.2015 18:45
Wypasiony serniczek.
fotoviderek 25.12.2015 22:12
Super ciacho ::)
bietka 25.12.2015 21:37
pięknie się prezentuje :)
Renata9 25.12.2015 20:59
Rewelacyjny serniczek :-)
Wiktoria29 25.12.2015 19:57
fajny sernik, szkoda że to nie sezon porzeczkowy bo bym zrobiła chętnie
Franciszek 25.12.2015 18:15
pyszne do kawy
mikrusiak 25.12.2015 16:55
super wygląda :)
adelajda 25.12.2015 16:25
Piękny serniczek
Madzai 25.12.2015 13:50
Wspaniały, uwielbiam porzeczki!
agnieszka214 25.12.2015 13:43
Bardzo pyszne ciacho
Wacław 25.12.2015 13:36
doskonały sernik !!!
anka1988 25.12.2015 13:12
pyszny sernik, z porzeczką musi być obłędny!
ilka01 25.12.2015 12:53
wygląda super :)
Krzysztof15 25.12.2015 11:55
pyszny serniczek
mysza75 25.12.2015 11:02
Co za pyszności serniczek obłedny
Iwusia 25.12.2015 10:41
zabraniam dodawania tak wspaniałych przepisów :)
bertpvd 25.12.2015 10:16
Wspaniałe ciasto
Wafelek2601 25.12.2015 10:01
Pyszne ciasto
Ewelina1991 25.12.2015 09:46
obłędnie wygląda ;-)
gosia56 25.12.2015 09:36
pycha zjadłabym;)
Agnieszka-87-25 25.12.2015 09:29
ale piękny
gusia1000 25.12.2015 01:27
Znakomity.
Damiano
Damiano 25.12.2015 00:48
aż ślinka leci pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak