Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

porzeczkowo -jagodowo

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dżem jagodowy nadzienie
porzeczki do smaku
masło 1/2 kostki 250 gramowej
mąka 500 gram
drożdże 2,5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 1/4 szklanki
cukier 2 łyżeczki
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: porzeczkowo -jagodowo

Mleko ciepłe łączmy z drożdzamy i z cukrem. Dodajemy
Żółtka ucieramy z cukrem- 3-4 łyżeczki. Dodajemy mąkę oraz masło miękkie, posiekane. Dodajemy rozczyn z drożdzy i zagniatamy ciasto. Podsypujemy w razie potrzeby mąką.

Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy następnie kulki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Po ok 15 minutach (odstawiamy ponownie do wyrośnięcia) ręką robimy wgniecenie . Na poczatku wykładamy łyżką nadzienie z dżemu jagodowego, a na nie wykładamy porzeczki.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temo 180 stopni na rumiany kolor. Przed pieczeniem polecam ciasto posmarować rozmieszanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piter 31 16.02.2013 08:50
Fajny pomysł z dżemem pod porzeczkami,super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak