Porzeczkowo - galaretowa tarta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    2 szklanki
  • masło

    3/4 kostki
  • alkohol

    1 kieliszek
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta

NADZIENIE;

  • porzeczki czarne

    0,5 kg
  • woda

    800 ml
  • cukier

    30-35 dag
  • galaretka porzeczkowa

    2 sztuki

DODATKOWO

  • bita śmietana

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 minut (180°C).
Upieczony spód studzimy
NADZIENIE:
Wodę wlewamy do garnka. Dokładamy cukier i rozpuszczamy go. W tym czasie porzeczki dokładnie miksujemy. Zmiksowane dokładamy do powstałego syropu. Razem gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dokładamy galaretki. Rozpuszczamy je.
Tak przygotowaną owocową galaretkę studzimy.
Lekko tężejącą wykładamy na upieczone ciasto kruche. Odstawiamy do zastygnięcia.

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.

Jadwiga/Jaga85
To moje ulubione ciasto w „sezonie porzeczkowym”: kruchy spód, orzeźwiająca galaretka oraz bita śmietana. Ciasto proste i na każdą kieszeń.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 29.03.2014 21:32
musi być pyszne
ben-ka 28.03.2014 22:21
Smaczne ciacho,aż chce się zjeść.
ao_12 28.03.2014 19:29
tarta wygląda bajecznie, poczekam aż będą dostępne porzeczki i wypróbuję
pierniczkowo 28.03.2014 09:33
po prostu cudna :)
gusia1000 27.03.2014 22:51
Znakomite ciasto.
iziona 27.03.2014 22:38
Bardzo apetyczny deserek
Niki22 27.03.2014 22:23
wygląda wprost bajecznie :)
migotka28 27.03.2014 22:14
Wygląda znakomicie
norweska20 27.03.2014 22:05
prezentuje się rewelacyjnie..pora wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat