Porzeczkowe racuszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • jajka

    2 szt
  • olej

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
  • porzeczki

    1 słoiczek
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do posypki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Z sody, mąki, maślanki, śmietany, jajek, oleju i cukrów oraz soli do smaku rozmieszać ciasto na racuszki (najlepiej mikserem). Odstawić na pół godziny, następnie powrzucać porzeczki i wymieszać. Smażyć na oleju placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać na gorąco posypane cukrem-pudrem, dodatkowo można polać również śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 12.07.2014 15:41
letni obiadek w guście dzieci
nogawkuchni 12.07.2014 13:43
Pyszne racuszki,smakowita słodka przekąska,lubię takie racuszki z dodatkiem owoców.
MagdaXXX 12.07.2014 10:32
mniam takich nie jadłam
pestka 12.07.2014 10:29
z pewnością są pyszne
PaniMISIOWA 12.07.2014 10:10
fajne mają kropeczki, dzieci powinny być zachwycone
Zdzisław 12.07.2014 09:12
smaczne placuszki
olkaaa 12.07.2014 08:23
bardzo ciekawe
bhb8 12.07.2014 08:00
zachęcające :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat