Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowe ciasto na kompocie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
cukier szklanka
sól szczypta
proszek do pieczenia łyżeczka
mąka szklanka
masa
budyń śmietankowy 2 opakowania
kompot z czarnej porzeczki 600 ml
cukier 3 łyżi
owoce z kompotu
Krem:
śmietana kremówka 500 ml
galaretki cytrynowe 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowe ciasto na kompocie

Białka ubić z solą na puszystą masę,dodać cukier ubijać jeszcze chwile po czym dodawać żółtka, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt upiec do "suchego patyczka".
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, posmarować powidłami (dolną część. Rozsypać połowę porzeczek odcedzonych z kompotu.
Budyń ugotować na kompocie (600ml) zamiast mleka, ostudzić. Margarynę utrzeć na biało z cukrem,dodawać powoli zimny budyń. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć drugą połowę porzeczek.
Kremówkę ubić na sztywno. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku po czym lekko tężejące wlać do śmietany i wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 28.12.2014 17:13
wygląda smacznie
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 15:02
Ciekawy przepis.
dodi 01.01.2014 14:23
na pewno pyszne
Romanowka 01.01.2014 13:43
Smakowicie wygląda i smakuje pewnie rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak