Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Portugalska zielona salsa wg Buni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
natka pietuszki 1/2 pęczka
mięta 5 gałazek
kolędra 2 gałązki
melisa 2 gałązki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
mielony pieprz 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczki
kminek 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/6 szklanki
olej z pestek winogron 3/4 szklanki
woda 3 łyżki
pestki dyni 5 łuskane

Przepis i sposób przygotowania na: Portugalska zielona salsa wg Buni

Kroki postępowania

1
Umyć i poobierać z grubszych ogonków i pokroić na kilka części zioła . Z czosnku usunąć łuski i rozdrobnić .
Krok 1 - Portugalska zielona salsa wg Buni foto
2
Zmieszać olej ( 1/2 szklanki ) z sokiem cytrynowym
Krok 2 - Portugalska zielona salsa wg Buni foto
3
Wrzucić do malaksera zioła , czosnek , przyprawy , pestki dyni . Wlać olej z sokiem cytrynowym . Zmiksować na gładką pastę . Dolać wodę i tyle pozostałego oleju by sos miał pożądaną gęstość .
Krok 3 - Portugalska zielona salsa wg Buni foto
4
Sos z kuchni portugalskiej . Trochę zmodyfikowany do potrzeb mojej kuchni .Taka salsa towarzyszy wielu portugalskim potrawom .

Tak przygotowany sos zamknięty z słoiczku może stać w lodówce kilka dni .
Krok 4 - Portugalska zielona salsa wg Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak