Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"porosolny" pasztet

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z rosołu 70 dag
wątróbka z kurczaka 50 dag
cebula 3 duże
marchew z rosołu 25 dag
pietruszka z rosołu 10 dag
seler korzeniowy z rosołu 5 dag
jajko 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 czubate łyżki
masło klarowane 4 łyżki
sos sojowy 5 łyżek
Pieprz czarny Prymat w młynku 3 łyżeczki
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 8 łyżeczek
sól 3 łyżeczki
boczek 30 gotowany
papryka 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: "porosolny" pasztet

Cebulę pokrój w grubą kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła klarowanego. Odstaw do wystygnięcia i na reszcie masła podsmaż wątróbkę – na patelni polej ją sosem sojowym. Także wystudź. Kiedy będzie chłodna, połącz z cebulą i zmiel na gładko.
Zmiel (albo potraktuj blenderem) także mięso i warzywa z rosołu oraz boczek*. Wszystkie składniki przełóż do jednej miski i dodaj przypraw. Jako, że nic tam nie jest surowe spokojnie możesz próbować, czy smak Ci odpowiada – ja lubię pasztet pikantny i dość słony, więc ostrożnie podejdź do moich proporcji ;)
Gdy już doprawisz masę, wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek wyłożonych folią aluminiową. Piecz przynajmniej przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 17.01.2013 09:21
pysznie wygląda
Katarzyna54 16.01.2013 10:47
super
halina17 16.01.2013 10:32
Smaczny pasztet, bardzo lubię.
Sandra9 16.01.2013 07:50
uwielbiam pasztety a ten wygląd bardzo smacznie.
marta19 16.01.2013 00:22
wygląda smacznie
Alex_M 16.01.2013 00:01
uwielbiam pasztet!
rosik93 15.01.2013 23:37
Musi smakować!
jasiek 15.01.2013 23:30
mniamciu
IwonaKa 15.01.2013 23:27
świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak