Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    2/3 szklanki
  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    2 szt
  • ser żółty

    150 g
  • masło

    2-3 łyżki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • majonez

    4 łyżki
  • ketchup łagodny

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :) foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebule pokroić w prążki i podsmażyć na części masła.
Krok 2 - Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :) foto
Pierś opłukać, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle z dodatkiem przypraw. Pieczarki umyć i również usmażyć na oddzielnej patelni.
Krok 3 - Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :) foto
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć ryż i cebulę.
Krok 4 - Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :) foto
Następnie posypać częścią startego sera i posmarować połową majonezu i połową ketchupu.
Krok 5 - Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :) foto
Wyłożyć mięso i posmarować pozostałym majonezem.
Krok 6 - Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :) foto
Na mięso dać usmażone pieczarki, resztę sera i keczup.
Krok 7 - Pomysł na ryżową zapiekankę, czyli całkiem smacznie :) foto
Piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 40 min.
SMACZNEGO!
Malinka
Wykorzystałam ryż, który mi został z dnia poprzedniego, nieco się rozgotował, ale smaku nie zmienił... :) Ilość majonezu i ketchupu zależy od naszych "potrzeb".

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 20.01.2015 14:34
baaardzo apetyczna
Wafelek2601 19.01.2015 22:43
Dla mnie super
Megg 19.01.2015 21:55
lubię takie zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat