Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory faszerowane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 10 szt.
mięso mielone 800 g
czosnek około 8 ząbków
natka pietruszki
ryż
sól do smaku
pieprz do smaku
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory faszerowane

Pomidory ( duże! ) umyć i odciąć z każdego "czapeczkę" - od strony szypułki, około 2 - 3 cm. Wydrążyć łyżeczką miąższ tak, aby "ścianki" nie były zbyt cienkie.

Do mięsa mielonego dodać pokrojony miąższ pomidorów, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek ( czosnku powinno być sporo ). Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wyrobić.

Na spód każdego wydrążonego pomidora wsypać po pół łyżeczki suchego ryżu. Następnie napełnić je mięsną masą - powinno być jej dość sporo w każdym pomidorze. Pomidory przykryć odciętymi "czapeczkami". Na wierzchu każdej położyć 1 łyżeczkę masła.

Tak przygotowane pomidory ułożyć w natłuszczonym prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy nimi wysypać około 3/4 szklanki suchego ryżu. Podlać gorącą wodą, lekko posolić po wierzchu.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać bez przykrycia około 40 minut, następnie naczynie nakryć i zapiekać jeszcze około 10 - 15 minut.

RADA: W trakcie pieczenia należy kontrolować ilość wody jaką podlane zostały pomidory z ryżem - w razie potrzeby dolewać. Czas pieczenia zależy również od wielkości i gatunku pomidorów, trzeba sprawdzać ich miękkość jak i kontrolować to, czy mięso nie jest już surowe.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.03.2014 18:26
bardzo lubię zapiekane pomidory
Mniam 02.03.2014 17:33
Super wyglądają w tym ryżu. Pomysł rewelacyjny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak