Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory faszerowane
Do mięsa mielonego dodać pokrojony miąższ pomidorów, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek ( czosnku powinno być sporo ). Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
Na spód każdego wydrążonego pomidora wsypać po pół łyżeczki suchego ryżu. Następnie napełnić je mięsną masą - powinno być jej dość sporo w każdym pomidorze. Pomidory przykryć odciętymi "czapeczkami". Na wierzchu każdej położyć 1 łyżeczkę masła.
Tak przygotowane pomidory ułożyć w natłuszczonym prostokątnym naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy nimi wysypać około 3/4 szklanki suchego ryżu. Podlać gorącą wodą, lekko posolić po wierzchu.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać bez przykrycia około 40 minut, następnie naczynie nakryć i zapiekać jeszcze około 10 - 15 minut.
RADA: W trakcie pieczenia należy kontrolować ilość wody jaką podlane zostały pomidory z ryżem - w razie potrzeby dolewać. Czas pieczenia zależy również od wielkości i gatunku pomidorów, trzeba sprawdzać ich miękkość jak i kontrolować to, czy mięso nie jest już surowe.
Smacznego :)