Pomidorowy groch

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2,5 szklanki
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
  • podgardle wieprzowe wędzone

    15 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • gałka muszkatołowa

    1 szczypta
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    2 czubate łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • groch

    1 łuskany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomidorowy groch foto
Groch zalać 2 szklankami wody. Dodać do niego trochę przyprawy uniwersalnej.
Krok 2 - Pomidorowy groch foto
Ugotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 3 - Pomidorowy groch foto
Podgardle pokroić w małą kostkę, zrumienić na suchej patelni.
Krok 4 - Pomidorowy groch foto
Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podgardla i usmażyć ją.
Krok 5 - Pomidorowy groch foto
Dodać do tego przyprawy, czosnek granulowany i koncentrat pomidorowy.
Krok 6 - Pomidorowy groch foto
Wymieszać, smażyć razem ok. 1 minutę. Wsypać ugotowany groch.
Krok 7 - Pomidorowy groch foto
Wlać pół szklanki wody, wymieszać i zagotować.
Krok 8 - Pomidorowy groch foto
Groch zdjąć z ognia, dodać do niego masło.
Krok 9 - Pomidorowy groch foto
Mieszać powoli, aż masło się rozpuści, a potrawa uzyska kremową konsystencję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 25.09.2013 09:52
nie robilam takiego, muszę wypróbować
Sroczka 22.08.2013 21:11
Taki groch na kolację z chęcią zjem.
Katarzyna/kate1980 14.08.2012 22:44
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat