Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler naciowy

    1 gałązka
  • pomidor duzy

    4 szt
  • bulion drobiowy

    500 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • drobny makaron

    55 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz ząbek czosnku. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż cebula delikatnie się zeszkli. Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i seler naciowy. Usunąć szypułki z pomidorów i dodać do warzyw. Ogień zmniejszyć na minimum, garnek przykryć pokrywą i dusić na wolnym ogniu około 45 minut, mieszając okazjonalnie. Zupę zmiksować w blenderze na gładkie purée, przetrzeć przez sito, przelać z powrotem do garnka. Dodać bulion i postawić z powrotem na palnik. Jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej gęsta w tym momencie należy dodać makaron i gotować przez 8-10 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać listkami bazylii lub świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zupę można również podawać z ugotowanym oddzielnie ryżem lub makaronem. Jeśli lubimy mocniej ziołowy posmak w zupie polecam dodać do gotujących się warzyw kilka listków bazylii, na kilka minut przed zmiksowaniem :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 10.02.2014 18:01
właśnie ją gotuje :D
pestka 21.09.2013 00:14
jedna z ulubionych moich zup
aisoglam 07.09.2013 10:02
Smakowita propozycja :)
IwonaDD 07.09.2013 09:20
piękny kolor - wygląda na przepyszną zupkę
treonina 06.09.2013 23:39
taka zupa jest najlepsza!
iwi 06.09.2013 22:07
Najlepsza zupa pod słońcem
Jadwiga/Jaga85 06.09.2013 22:01
Pycha! I jak pięknie podana!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat