Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z ryżowymi kluseczkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone pomidory 5-6 sztuk
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
masło 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z ryżowymi kluseczkami

Ryż ugotować i przestudzić do zimnego dodać jajko, mąkę, bardzo drobniutko pokrojone pomidory i około 1 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, wymieszać wszystko i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz bazylią. Przygotowane ciasto ryżowe odstawić na około godziny, aby ryz wchłonął zbędny płyn, następnie uformować kuleczki mniejsze jak orzech włoski.
Do garnka włożyć w całości obrany wcześniej seler i pietruszkę oraz pokrojona w plasterki marchew, zalać wszystko około 1 litrem wody, dodać masło i 1 łyżeczkę jarzynki, następnie zagotować. Na gotujący się wywar wrzucić delikatnie kluseczki i gotować w nim kilka minut, następnie łyżką wyjąć na talerze. Pozostały wywar ( jeśli marchew jest już miękka) zaprawić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku, pieprzem oraz szczyptą cukru, zagotować i gorącą zupa zalać kluseczki, przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 18.03.2013 17:59
chętnie bym zjadła
IZABELA29 17.03.2013 08:48
świetnie się prezentują
anemon 16.03.2013 18:25
Pomidorowa to zawsze hit, a Twój pomysł na ryżowe kluseczki bardzo mi się podoba.
Agnieszka_B 15.03.2013 22:20
Bardzo mi się podoba pomysł na ryżowe kluseczki!
EnoBeno 08.03.2013 10:13
świetna zupa pomidorowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak