Pomidorowa z pulpecikami

Pomidorowa z pulpecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    50 dag
  • ziemniaki

    8-10 sztuk
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • pieprz czarny ziarnisty

  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • śmietana

    2-3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżki
  • natka pietruszki

  • kasza manna

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomidorowa z pulpecikami  foto
Mięso wieprzowe kroimy, a następnie mielimy w maszynce wraz z cebulą. Dodajemy do niego sól i pieprz do smaku oraz kaszę manną i jajko. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy pulpeciki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Wstawiamy na ogień i gotujemy.
Krok 2 - Pomidorowa z pulpecikami  foto
W międzyczasie pulpeciki oprószamy mąką. W drugim garnku zagotowujemy wodę i wkładamy porcjami pulpeciki. Gotujemy je, a gdy wypłyną przekładamy do gotujących się warzyw.
Krok 3 - Pomidorowa z pulpecikami  foto
Wszystko razem gotujemy. Pod koniec dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy i zabielamy śmietaną( wcześniej hartujemy ją gorącą zupą). Dodajemy do smaku sól i pieprz. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

14.09.2014 16:13
pyszna zupka

Futka

06.09.2014 19:24
Pyszna! Taka pomidorowa z pulpecikami to świetny i sycący obiadek :)

gosia56

05.09.2014 06:45
na pewno pyszna ;)

karolina1869

26.08.2014 21:34
sycąca na chłodne dni

Gracer

26.08.2014 19:32
świetnie wygląda

Katarzyna59

26.08.2014 18:43
bardzo smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat