Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z Oporowa
Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do ich miękkości.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka.
Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy.
Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy.
Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.
Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka).
Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy.
Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.