Pomidorki koktajlowe w galarecie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

do słoika

  • pomidorki koktajlowe

    1 kg
  • liść laurowy

  • pieprz czarny ziarnisty

  • ziele angielskie

zalewa

  • woda

    1 l
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • ocet 10 %

    2 łyżki
  • żelatyna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidorki dokładnie umyć i osączyć, ułożyć w słoiczkach*. Do każdego słoiczka dodać listek laurowy oraz kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, sól i ocet, zagotować. Zestawić z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Gorącą zalewą zalać pomidorki. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki aby galaretka stężała. Z tej ilości pomidorków wyszły mi 4 słoiczki o pojemności 0,5 l.

*Przy jedzeniu gotowych pomidorków czasem wyszuwalne są skórki, zależy to chyba od odmiany pomidorków. Dlatego też też przed włożeniem pomidorków do słoiczka najlepiej je sparzyć i obrać ze skórki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 23.09.2015 20:09
Bardzo ciekawe ;)
pestka 19.09.2015 17:54
bardzo ciekawy przepis
Anna169Hosz 19.09.2015 15:53
Interesujący pomysł.
Stenka 19.09.2015 11:52
ciekawy przepis
Ania321 19.09.2015 11:03
Oryginalne przetwory :) ciekawa jestem smaku
IZABELA29 19.09.2015 09:57
fajny ale nam nie smakowały
Habibi 19.09.2015 09:41
Robilam 2-3 lata temu, niestety chętnych na nie nie było ;) Za to każdy był zaskoczony nietypowym przetworem. Ja dodawalam sporo przypraw do zalewy z żelatyną.
Wacław 19.09.2015 09:37
znakomity pomysł na pomidorki :-)
ben-ka 19.09.2015 09:20
Ciekawy sposób na pomidorki, ja mam ich bardzo dużo więc może sobie zrobię.
jagoda5913 19.09.2015 00:40
doby pomysł ,mam dużo to wypróbuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat