pomarańczowy łosoś na sałacie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    400 gr
  • pomarańcza

    2 szt
  • cytryna

    1 szt
  • sałata lodowa

  • rukola

  • roszponka

  • oliwa

    8 łyżek
  • sól, pieprz, cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy sok z jednej pomarańczy z 4 łyżkami oliwy z oliwek,solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy umyte i osuszone kawałki łososia-odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Sałaty myjemy. Pomarańczę obieramy,odkrawając również białe błony. Wykrawamy cząstki znajdujące się pomiędzy błonami. Z pozostałości wyciskamy sok do miseczki,dodajemy sok z połowy cytryny,sól,pieprz i cukier(ilość zależy od upodobań),mieszamy aż cukier się rozpuści, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy na gładką emulsję.
Sałatę łączymy z cząstkami pomarańczy i dresingiem.
Łososia smażymy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony bez dodatkowego tłuszczu(mamy go już w marynacie).
Podajemy z sałatką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 23.10.2013 11:29
Bardzo lubię łososia i też często robię go z sokiem z cytrusów :)
AZgotuj 08.10.2013 11:04
smacznie i pięknie podane:)
Krzysztof15 07.10.2013 20:22
uwielbiam losia
gosia1988 07.10.2013 20:19
smakowicie wygląda
Mysiunia 07.10.2013 20:00
oryginalny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat