Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomarańczowy łosoś na sałacie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 400 gr
pomarańcza 2 szt
cytryna 1 szt
sałata lodowa
rukola
roszponka
oliwa 8 łyżek
sól, pieprz, cukier

Przepis i sposób przygotowania na: pomarańczowy łosoś na sałacie

Mieszamy sok z jednej pomarańczy z 4 łyżkami oliwy z oliwek,solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy umyte i osuszone kawałki łososia-odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Sałaty myjemy. Pomarańczę obieramy,odkrawając również białe błony. Wykrawamy cząstki znajdujące się pomiędzy błonami. Z pozostałości wyciskamy sok do miseczki,dodajemy sok z połowy cytryny,sól,pieprz i cukier(ilość zależy od upodobań),mieszamy aż cukier się rozpuści, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy na gładką emulsję.
Sałatę łączymy z cząstkami pomarańczy i dresingiem.
Łososia smażymy na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony bez dodatkowego tłuszczu(mamy go już w marynacie).
Podajemy z sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 23.10.2013 11:29
Bardzo lubię łososia i też często robię go z sokiem z cytrusów :)
AZgotuj 08.10.2013 11:04
smacznie i pięknie podane:)
Krzysztof15 07.10.2013 20:22
uwielbiam losia
gosia1988 07.10.2013 20:19
smakowicie wygląda
Mysiunia 07.10.2013 20:00
oryginalny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak