Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowo- orzechowy miodownik

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pomarańczowo- orzechowy miodownik, to ciasto łączy w sobie tradycyjne blaty miodowe, masę na bazie grysiku i orzechów, oraz pyszny krem na bazie pomarańczy i jabłek! Całość wykończona słodką czekoladą i skórką pomarańczową.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 250 gram
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

MASA JABŁKOWO- POMARAŃCZOWA

jabłka 800 gram po obrabiu
pomarańcza 4 duże
galaretka pomarańczowa 2 sztuki

MASA GRYSIKOWO- ORZECHOWA

masło 1,5 kostki
mleko 600 ml
kasza manna 0,5 szklanki
orzechy włoskie 200 gram , mielonych
cukier puder do smaku
alkohol do smaku

WYKOŃCZENIE

polewa czekoladowa
skórka pomarańczowa 100 gram, do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo- orzechowy miodownik

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Następnie zagniatamy ciasto
Krok 1 - Pomarańczowo- orzechowy miodownik foto
2

Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Upieczone miodowe spody pozostawiamy do ostudzenia.

Krok 2 - Pomarańczowo- orzechowy miodownik foto
3
OWOCOWA MASA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańcze obieramy, kroimy, miksujemy i dodajemy do jabłek. Tak przygotowane składniki stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 15 minut). Pod koniec wsypujemy galaretki. Masę dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 3 - Pomarańczowo- orzechowy miodownik foto
4

MASA GRYSIKOWA: Na mleko gotujemy grysik. Gotowy studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo zimną kaszę oraz cukier puder do smaku. Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy i alkohol do smaku.

Mając przygotowane masy i upieczone placki przystępujemy do przekładania. Kolejno wykładamy: placek miodowy, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe.
Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by warstwa z galaretką dobrze stężała.

Krok 4 - Pomarańczowo- orzechowy miodownik foto
5
WYKOŃCZENIE: Gotowe ciasto polewamy polewą, na którą wykładamy skórkę pomarańczową.
Krok 5 - Pomarańczowo- orzechowy miodownik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 26.03.2016 13:02
Pyszny kuszaco wyglada
Wiesława1 21.03.2016 10:31
Perfekcyjny!!!
gusia1000 14.03.2016 21:26
Cudne ciasto.
MałaMi89 12.03.2016 22:25
Jestem pod wrażeniem jego równości w wykonaniu! Cudo :) no i smak...
Katrina.u 12.03.2016 21:04
pyszne ciasto
Maridka19 12.03.2016 17:57
Miodownik idealny
Aleksandra/Olcia 12.03.2016 17:16
o mniam! ślinotoku dostałam!
Barbara13 12.03.2016 17:14
jaki pyszny,rewelacyjny
ania2610 12.03.2016 16:52
ciasto wygląda przepysznie, jest wspaniałe!
ada.la 12.03.2016 16:28
same pyszności na twojej stronie
RenataZ-et 12.03.2016 16:09
jak zwykle - perfekcyjnie! :)
Beatris 12.03.2016 15:50
Wspaniałe ciasto... Pycha:)
Wiktoria29 12.03.2016 15:48
musiało smakować obłędnie
barbara11561 12.03.2016 15:23
Przepyszny i dla oka i dla podniebienia:)
mirosława4 12.03.2016 15:19
apetyczne ciasto
Motorek 12.03.2016 15:09
boskie ciacho
dodi 12.03.2016 14:37
bardzo, bardzo apetycznie wygląda
IZABELA29 12.03.2016 14:17
Swietnie wygląda
Lis 12.03.2016 13:05
Zjadłabym kawałek:)
Anna169Hosz 12.03.2016 13:02
Pychotka...mniam :)
pestka 12.03.2016 12:57
pyszny deser
Grazyna0211 12.03.2016 12:28
świetne ciasto
Krzysztof15 12.03.2016 12:25
palce lizac
Futka 12.03.2016 11:44
Bajeczne ciasto :) Niebo dla oka i podniebienia :)
Edith85 12.03.2016 11:34
wygląda pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak