Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowo- orzechowy miodownik
Kroki postępowania
Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy osobno 3 placki (około 15 min każdy w 180°C). Upieczone miodowe spody pozostawiamy do ostudzenia.
MASA GRYSIKOWA: Na mleko gotujemy grysik. Gotowy studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy stopniowo zimną kaszę oraz cukier puder do smaku. Do gotowej masy dodajemy mielone orzechy i alkohol do smaku.
Mając przygotowane masy i upieczone placki przystępujemy do przekładania. Kolejno wykładamy: placek miodowy, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe, połowa tężejącej masy owocowej, połowa masy orzechowej, ciasto miodowe.
Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by warstwa z galaretką dobrze stężała.