Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • sok z pomarańczy

    0,5 szkl
  • marchewka

    0,5 szkl ( starta)
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Krok 2 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Całe jajka zmiksować z solą i cukrem z ziarenkami wanilii.
Krok 3 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Następnie dodać sok z pomarańczy, startą marchewkę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Gdy sok z pomarańczy jest mało słodki to do ciasta dodać trochę miodu lub cukru pudru)
Krok 4 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Wymieszać do połączenia się składników.
Krok 5 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu łyżką nakładać małe porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor. Gdy na placuszkach pojawią się bąbelki powietrza, obrócić na drugą stronę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

RenataZ-et 28.06.2017 10:47
idealne na śniadanie :)
mirosława4 28.06.2017 10:38
apetyczne !
Patrycja33 28.06.2017 10:37
super na śniadanko :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat