Pomarańczowo-marchewkowe pancakes

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • sok z pomarańczy

    0,5 szkl
  • marchewka

    0,5 szkl ( starta)
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Krok 2 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Całe jajka zmiksować z solą i cukrem z ziarenkami wanilii.
Krok 3 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Następnie dodać sok z pomarańczy, startą marchewkę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Gdy sok z pomarańczy jest mało słodki to do ciasta dodać trochę miodu lub cukru pudru)
Krok 4 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Wymieszać do połączenia się składników.
Krok 5 - Pomarańczowo-marchewkowe pancakes foto
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu łyżką nakładać małe porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor. Gdy na placuszkach pojawią się bąbelki powietrza, obrócić na drugą stronę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 28.06.2017 10:47
idealne na śniadanie :)
mirosława4 28.06.2017 10:38
apetyczne !
Patrycja33 28.06.2017 10:37
super na śniadanko :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat