Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pomarańczowa skórka bakaliowa babuni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skórka z pomarańczy lub limonki 200 gram
cukier drobny 4-6 łyżek
woda 1/2-1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: pomarańczowa skórka bakaliowa babuni

Skórki pomarańczowe umyć i oczyścić z resztek białego miąższu, moczyć przez 2 godz. w chłodnym miejscu. Następnie usunąć reszki luźnego białego miąższu, pokroić w paski lub kostkę, po czym zasypać wodą z cukrem, tak by skórka była zalana całkowicie roztworem. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min.?, cały czas mieszając - do uzyskania dużej miękkości przez skórkę i gęstości potrawy. Następnie wekujemy. Potrawa po ostygnięciu ulegnie stopniowej krystalizacji. Pozostawiona na jakiś czas zyska na jakości smaku. Doskonała do ciast i deserów. Przechowuję w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 28.12.2012 23:54
Skórkę z pomarańczy robiłam już w podobny sposób ale skórka limonki to dla mnie nowość - warto spróbować czegoś nowego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak