Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowa nalewka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z pomarańczy 2 litry
skórka z pomarańczy 1 sztuka
cukier 1/2 kg
spirytus 1 litr
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowa nalewka

Słodkie pomarańcze, sprzamy wrzątkiem i wyciskamy z nich sok. Ciężko okreslić ile ma być tych pomarańczy ale tyle aby wycisnąć z niego 2 litry soku. Sok wyciskamy do słoika przez sitko. Następnie przez gaze przelewmy sok aby mętłe pozostałości pomarańcza na niej pozostał. Dodajemy do niego wodę zmieszaną ze suchymi skórkami (około 4 dni wcześniej w oddzielnym słoiku) pomarańcza pokrojonymi na mniejsze kawałeczki, kostkę. Dodajmy pół kilograma cukru, mieszamy aż sie rozpuści. Przez okres 3 tygodni wstrząsamy. Następnie oddzielamy skórkę pomarańcza od reszty, wlewamy nasz spirytus, mieszamy wszystko ze sobą. Przelewamy do wyczysczonych butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 30.03.2013 20:29
nalewka- to co mężczyzna lubi
Lemon 22.11.2012 22:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak