Przepis i sposób przygotowania na: Półkruche z jabłkami i budyniem
Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem (dałam niepełną szklankę) na stolnicę, zrobić dołek. Wbić jajo, dodać żółtka, sól, śmietanę i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie podzielić je na dwie części - jedną większą. Schować do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
Budyń:
Budynie rozrobić z cukrem w 1/2 szkl. mleka, a następnie wlać do gotującego się pozostałego mleka. Ugotować budyń.
Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Spód wyłożyć większą częścią ciasta, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, a następnie wylać gorący budyń. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki ciasta lub je zetrzeć (po wcześniejszym włożeniu do zamrażarki na co najmniej pół godziny).
Piec 45-50 min w temp 180 st. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Chociaż u mnie połowa blachy zniknęła jeszcze na ciepło :)