Policzki wieprzowe w warzywach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • policzki wieprzowe

    6 sztuk
  • cebula

    5 sztuk
  • czosnek

    4 ząbki
  • marchew

    3 sztuki
  • seler

    kawałek
  • bulion wołowy

    500 mililitrów
  • Rozmaryn suszony Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Policzki wieprzowe w warzywach foto

Policzki wieprzowe umyć i osuszyć. Obsypać solą oraz pieprzem i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron.

Krok 2 - Policzki wieprzowe w warzywach foto
Policzki przełożyć do rondla i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 3 - Policzki wieprzowe w warzywach foto
Warzywa obrać i pokroić - marchewkę w plasterki, cebulę na ćwiartki, czosnek na połówki, a seler na kawałki.
Krok 4 - Policzki wieprzowe w warzywach foto
Warzywa przełożyć do mięsa, dodać przyprawy i całość dusić ok. 1 godziny.
Krok 5 - Policzki wieprzowe w warzywach foto

Uzupełnić wodą sos, jeśli odparuje. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić łyżeczką mąki.

Krok 6 - Policzki wieprzowe w warzywach foto

Policzki podajemy np. z kaszą gryczaną i surówki z sałaty lodowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 25.11.2015 07:21
mięso bardzo miękkie i delikatne. Było w sprzedaży w Bie..ce
Okatina 24.11.2015 13:29
nieźle wygląda i zapewne smakuje... no właśnie... gdzie je można kupić?
Anna169Hosz 24.11.2015 13:18
Wszyscy teraz kupują i robię policzki wieprzowe... a ja jeszcze nie widziałam w sprzedaży? To raczej twarde mięso czy delikatne?
Futka 24.11.2015 13:08
Wspaniała i smakowita propozycja :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat