Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie rogaliki.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka tortowa 3 szklanki
śmietana 12% 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
drożdże 5 dag
sól szczypta
Imbir mielony Prymat szczypta
cukier 1 łyżka
masło lub margaryna 25 dag

Dodatkowo

marmolada około 1 szklanka
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder kilka łyżek
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie rogaliki.

1.Drożdże rozcieramy ze śmietaną i łyżką cukru.Do mąki dodajemy roztarte drożdże i pozostałe składniki , zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy,wycinamy koła,można to zrobić za pomocą małego talerzyka.Każde koło dzielimy na trójkąty,nakładamy marmolady i zwijamy formując rogaliki.
3.Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy białkiem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
4.Upieczone rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 15.04.2017 07:50
Dziękuję:)
gusia1000 02.05.2015 01:10
Świetne rogale.
barbara11561 01.05.2015 12:38
pyszne rogaliki
Krystyna32 01.05.2015 12:12
bardzo smaczne
jagoda5913 01.05.2015 11:50
Super deser
Betina#45 01.05.2015 11:33
idealne do kawy ;) wyśmienicie wyglądają
dom-agi 01.05.2015 09:56
Bardzo lubię takie rogaliki!
Futka 01.05.2015 08:52
Świetne i bardzo smaczne rogaliki :D
Renata9 01.05.2015 07:58
Świetne te Twoje rogaliki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak