Półfrancuskie rogaliki.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • śmietana 12%

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    szczypta
  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • cukier

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    25 dag

Dodatkowo

  • marmolada

    około 1 szklanka
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • cukier puder

    kilka łyżek
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozcieramy ze śmietaną i łyżką cukru.Do mąki dodajemy roztarte drożdże i pozostałe składniki , zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy,wycinamy koła,można to zrobić za pomocą małego talerzyka.Każde koło dzielimy na trójkąty,nakładamy marmolady i zwijamy formując rogaliki.
3.Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy białkiem.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
4.Upieczone rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 15.04.2017 07:50
Dziękuję:)
gusia1000 02.05.2015 01:10
Świetne rogale.
barbara11561 01.05.2015 12:38
pyszne rogaliki
Krystyna32 01.05.2015 12:12
bardzo smaczne
jagoda5913 01.05.2015 11:50
Super deser
Betina#45 01.05.2015 11:33
idealne do kawy ;) wyśmienicie wyglądają
dom-agi 01.05.2015 09:56
Bardzo lubię takie rogaliki!
Futka 01.05.2015 08:52
Świetne i bardzo smaczne rogaliki :D
Renata9 01.05.2015 07:58
Świetne te Twoje rogaliki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat