Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie grzebyki.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1 kg
masło lub margaryna 50 dag
śmietana 12% 1 szklanka
drożdże 10 dag
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 4 łyżki

Dodatkowo

marmolada 1 szklanka
białko 2 sztuki
cukier kryształ pół szklanki
mąka pszenna 4-5 łyżek

Porada

Nie czekamy aż ciasto wyrośnie od razu wyrabiamy grzebyki i pieczemy.

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie grzebyki.

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną na gładką masę.
2..Mąkę posiekać z masłem lub margaryną,dodać jajka ,żółtka,i roztarte drożdże .Następnie zagnieść mięciutkie ciasto.
3.Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkować ciasto, kroić prostokąty, nakładać na środek marmoladę,składać na pół i zlepić.Ponacinać z jednej strony formując grzebyk.
4.Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem.
5.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.03.2017 21:53
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 22:18
na pewno dobre.
tomek18 21.01.2015 09:01
super! uwielbiam takie
Barbara13 20.01.2015 23:39
Uwielbiam te ciasteczka...
misia53 20.01.2015 21:59
Kiedyś podobne jadłam i bardzo były smaczne
agnieszka214 20.01.2015 18:27
lubie takie ciasteczka
iziona 20.01.2015 16:27
Cudne idealne to poobiedniej kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak