Polewka kujawska z serwatki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    3 łyżki
  • serwatka

    1 szklanka
  • woda

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • ser biały

    20 dkg
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę rozkleić w wodzie, wlać serwatkę.Część mleka roztrzepać z mąką i śmietaną, dodać do polewki,zagotować, wlać resztę mleka, doprawić do smaku. Ser pokroić w sztabkio grubości palca,rozłożyć na talerzach i zalać gorącą polewką. Podawać z chlebem lub żiemniakami z wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 18.04.2013 17:57
Bardzo ciekawe danie :)
Mati13 25.11.2012 20:42
tak nie jadłem, fajny przepis
Motorek 13.10.2012 09:04
bardzo fajna
Wacław 15.05.2012 12:05
smaczne danie ,fajna nazwa
Wacław 15.05.2012 12:05
smaczne danie ,fajna nazwa
ben-ka 23.05.2011 09:00
bardzo intryguje mnie ta nazwa:)
Aneta41 29.03.2011 08:52
ja też nie..
kuklik 05.01.2011 11:56
takiej wersji nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat